Voorbij Chinatown

Donderdag 22 februari           Zaal 1,  19.00 uur        Voorbij Chinatown ….

In 1911 arriveerden de eerste Chinezen als zeelieden in Nederland. Toen eind jaren ’20 een wereldwijde economische crisis uitbrak, raakten deze zeelieden werkloos. Ze hadden echter geen geld om terug te keren naar hun thuisland en bleven dus noodgedwongen, zonder inkomen, in Nederland. Maar ze bleven niet bij de pakken neerzitten en gingen pindakoekjes verkopen. Met de opbrengsten hiervan, begonnen ze met het openen van restaurants.
Anno 2017 telt Nederland ruim 2.200 Oosterse restaurants. De Chinese gemeenschap in Nederland bestaat uit meer dan 100.000 personen. Ruim 15.000 Chinese Nederlanders wonen in Den Haag en omgeving.

Over deze Chinese gemeenschap bestaan wisselende beelden: ze doen het goed en zouden zelfs een toonbeeld van integratie zijn, maar tegelijkertijd worden zij door buitenstaanders nog steeds gezien als een gesloten en naar binnen gerichte groep. Hoe is het nu in werkelijkheid met hen gesteld? In deze documentaire, die zich richt op de thema’s ‘Identiteit’, ‘Ondernemerschap en Prestatiegerichtheid’ en ‘Solidariteit en Maatschappelijke Participatie’, wordt op zoek gegaan naar een antwoord op die vraag.

Aan de hand van gesprekken met ruim 15 Chinese Nederlanders (voornamelijk uit de regio Den Haag) wordt in beeld gebracht welke ontwikkelingen zich in de afgelopen decennia hebben voorgedaan en wordt een lijn doorgetrokken naar de nabije toekomst.

Regie: Boudie Rijkschroeff

Land: Nederland

Jaar: 2018

Duur: ± 45 min

Taal: Nederlands gesproken

De keuze van mijn vader

Vrijdag 23 februari        Zaal 5,  17:00 uur        De keuze van mijn vader

Documentaire waarin Yan Ting Yuen probeert toegang te krijgen tot de persoonlijke geschiedenis van haar zwijgzame vader, Chinees restauranthouder in Maastricht, en zijn familie. Hierbij komt ze er achter dat zijn levensverhaal onlosmakelijk is verbonden met de grote ontwikkelingen van de afgelopen halve eeuw in China. Zoals de hongersnood in de jaren vijftig, de Culturele Revolutie in de jaren zestig en de exodus naar het Westen in de jaren zeventig.

Regie: Yan Ting Yuen

Land: Nederland

Jaar: 2017

Duur: 79 min

Taal: Nederland, Chinees, Engels gesproken

Ondertiteling: Nederlands

Lilting

Zaterdag: 24 februari     Zaal 5, 19:00 uur         Lilting

 

Londen; een Chinees-Cambodjaanse moeder rouwt om de vroegtijdige dood van haar zoon. Haar wereld stort in en wordt plots ook verstoord door de aanwezigheid van een vreemdeling. Ze begrijpen elkaars taal niet en moeten een vertaler inschakelen. Samen beginnen ze, aan de hand van hun herinneringen aan de man van wie ze allebei zielsveel hielden, diens leven te reconstrueren.

LEKKER ETEN NA DE FILM!!

Op vertoon van uw filmticket van Filmhuis Den Haag kunt u daarna voor € 12,50 heerlijk eten bij  Restaurant Shizo, Sushi & Grill.
Bovendien krijgt u een drankje van het huis. Shizo ligt op ongeveer 3 minuten lopen van het Filmhuis Den Haag. Adres: Grote Marktstraat 145 in Den Haag, 2 roltrappen op. 2e etage in de Spuimarkt.

Regie: Hong Khaou

Land: Verenigd Koninkrijk

Jaar: 2014

Duur: 86 min.

Taal:  Engels en Mandarijn gesproken

Ondertiteling: Nederlands

The kid from the big apple

Zaterdag 24 februari     Zaal 5, 16:00 uur         The kid from the Big ApplDe elfjarige Sarah uit New York moet tijdelijk bij haar grootvader in Maleisië wonen als haar moeder naar China moet voor haar werk. Ze weigert zich aan te passen aan haar grootvaders gewoontes, zoals het eten van kip als ontbijt, en vindt de buurt en haar bewoners walgelijk. Ze weigert te communiceren met haar opa, die alleen Chinees spreekt. Hij zoekt de hulp van buurman Ah Bao, die claimt goed Engels te spreken, maar die dat eigenlijk nauwelijks kan.

De film won vier prijzen op het 7th Macau International Movie Festival (Best Actor, Best Supporting Actress, Best Newcomer and Best Writing).

Een ontroerende familie film.

LEKKER ETEN NA DE FILM!!

Op vertoon van uw filmticket van Filmhuis Den Haag kunt u daarna voor € 12,50 heerlijk eten bij  Restaurant Shizo, Sushi & Grill.Bovendien krijgt u een drankje van het huis. Shizo ligt op ongeveer 3 minuten lopen van het Filmhuis Den Haag. Adres: Grote Marktstraat 145 in Den Haag, 2 roltrappen op. 2e etage in de Spuimarkt.

 

Regie: Jess Teong,

Land: Maleisië

Jaar: 2016

Duur: 120 min.

Taal: Engels en Chinees gesproken

Ondertiteling: Chinees en Engels